Zgodovina

Podjetje Pernod Ricard je nastalo leta 1975 z združitvijo dveh francoskih podjetij. To sta bili podjetji Pernod, ustanovljeno leta 1805, in Ricard z začetki leta 1932. Od takrat se je podjetje nenehno širilo s pomočjo podjetnih, strastnih in vizionarskih zaposlenih.

Združitev moči je ustvarila Pernod Ricard s ciljem razširiti ponudbo blagovnih znamk in prodreti na nove mednarodne trge.

Pernod Ricard je tako zgodba o malem družinskem podjetju, ki se je razširilo v globalno mednarodno skupino. Ta pustolovščina pa se nadaljuje še danes. V 80 državah sveta skupina združuje več kot 18.000 zaposlenih, ki širijo vrednote podjetja: podjetniški duh, medsebojno zaupanje in močan občutek za etiko.Uspešnost našega podjetja temelji na jasni poslovni strategiji in visoki motivaciji naše ekipe. Ključni vzvodi naše poslovne strategije so lastna distribucija in trženje, asortiman vodilnih blagovnih znamk, inovativnost ter stalen razvoj naših zaposlenih.

ZGODBA O LJUDEH

Henri-Louis Pernod In Jean Hémard

Zgodba o Pernodu se začne leta 1805. Takrat je v Švici rojen Henri-Louis Pernod v kraju Pontarlier, na vzhodu Francije, ustanovil svojo destilarno pod imenom La Maison Pernod Fils. Podjetje je polnilo in tržilo Absinthe Pernod Fils, pijačo, ki je navdih našla v napitku Dr. Ordinairja.

pernod_content

Leta 1926 je prišlo do združitve La Maison Pernod Fils s podjetjema Distillerie Hémard in Pernod Père et Fils. Ta podjetja so se od tedaj predstavljala pod imenom Établissements Pernod, organizaciji pa je predsedoval Jean Hémard. V letu 1959 pa se Établissements Pernod preimenuje v Pernod SA.

Paul Ricard

Zgodba o podjetju Ricard se začne leta 1932 s Paulom Ricardom, podjetnikom in ustvarjalnim genijem.

Paul se je navduševal nad kemijo in oblikovanjem ter se celo vpisal na Akademijo lepih umetnosti (Beaux-Arts). Pri 17 letih se je nato posvetil še pijačam, saj je bil njegov oče trgovec z vinom. Ob svojem delu in obiskih lokalov se je odločil, da bo ustvaril svojo edinstveno formulo za takrat zelo priljubljen janežev liker. Recept za pijačo je nastajal več kot eno leto, 1932. leta pa je rojen originalni recept za liker Ricard. Kakovost in svež okus tega aperitiva sta posledica mojstrskih razmerij med janežem, sladkim korenom in aromatičnimi zelišči. Še danes je Ricard številka ena med pijačami na osnovi janeža.

ricard_content
Patrick Ricard

Paulov sin Patrick je ustanovil blagovno znamko Ricard in posvetil več kot 30 let svojega življenja transformaciji družinskega podjetja v vodilno podjetje v industriji vina in žganih pijač. Leta 1978 je Patrick Ricard prevzel vodenje Skupine Pernod Ricard s ciljem osvojiti Evropo in nato še preostali svet.

Tako so se začele postopne priključitve; bourbon Wild Turkey leta 1981, irski viski Jameson leta 1988 in vodeča avstralska vinska blagovna znamka Jacob’s Creek leta 1989. Ob tem se je Patrick spustil tudi v skupno poslovanje s Havana Club Internationalom. Deset let kasneje je Patrick Ricard v sodelovanju s Pierrom Pringuetom preoblikoval skupino v eno od vodilnih podjetij na svojem področju. V prvih 10 letih 21. stoletja pa so se izvedle tudi tri zgodovinsko gledano največje priključitve na področju vina in žganja, in sicer Seagram (Chivas, Martell), Allied Domecq (Ballantine's, Malibu, Mumm, Perrier-Jouët) in Vin & Sprit s slavno znamko Absolut.

Patrick Ricard se je istega leta umaknil s položaja izvršnega direktorja, na tem mestu pa ga je nasledil Pierre Pringuet. Za seboj je Patrick pustil močno skupino, ki temelji na kulturi podjetniškega duha, medsebojnega zaupanja ter močnega občutka za etiko in družbeno odgovornost.

Ni presenetljivo, da je bil Patrickov glavni moto »Nikoli ne uspeš sam. Ekipa je tista, ki zmaga.«

KLJUČNI DATUMI

Glavni datumi od ustanovitve Pernod Ricarda leta 1975 pa do danes:

1975
zgodovina1

Pernod Ricard nastane z združitvijo dveh francoskih podjetij: Pernod in Ricard.

1988
zgodovina2

Pridobitev irskih destilarn, glavnega proizvajalca irskega viskija in lastnika znamke Jameson.

1989

Pridobitev avstralske skupine Acquisition Orlando Wyndham Group, lastnika znamke Jacob’s Creek.

1993
zgodovina3

Pernod Ricard in kubansko podjetje Cuba Ron ustanovita Havana Club International, 50/50 skupno podjetje za marketing ruma Havana Club.

2001
zgodovina4

Nakup 39,1 % Seagram's Wines & Spirits businesses.

Nakup 39 % sredstev Seagrama. Znamke Chivas Regal, Martell in The Glenlivet se tako pridružijo obstoječemu portfoliu znamk.

Pernod Ricard podvoji velikost in postane ena od treh vodilnih skupin na področju industrije vina in žganih pijač.

2005

Pridobitev Allied Domecqa, v partnerstvu s Fortune Brands. Skupina se ponovno podvoji in postane druga po vrsti na področju industrije vina in žganih pijač, med drugim s pripojitvijo znamke šampanjca Mumm in Perrier-Jouët.

2008
zgodovina5

Pridobitev Vin & Sprit, lastnika znamke ABSOLUT, s čimer si Pernod Ricard deli vodilno mesto v svoji industriji.

2010

Podjetje se usmeri v Azijo in na druge svetovne trge.

2011

Ustanovi se Premium Wine Brands, blagovna znamka, pod katero se združijo glavne blagovne znamke vin v skupini.

2012
zgodovina6

Patrick Ricard premine v 67. letu starosti.

2013

Pernod Ricard krepi prisotnost v Afriki z odprtjem podružnic v Gani, Angoli, Keniji, Namibiji, Nigeriji, Maroku in drugih državah.

2014

Pernod Ricard okrepi svoj portofilo znamk s pripojitvijo Kenwooda, California Premium wine, ter povečanjem lastniškega deleža pri znamki Avión, super premium tekili.

2015
zgodovina7

Alexandre Ricard postane predsednik in izvršni direktor Skupine Pernod Ricard.

2016
zgodovina6

Pernod Ricard kupi večino delnic prestižne nemške znamke gina Monkey 47.

2019
zgodovina6

Pernod Ricard zaključi nakup italijanske super-premium znamke gina Malfy.

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več