Podatki kažejo, da tudi slovenski mladostniki že zgodaj začnejo uživati alkoholne pijače. Strokovnjaki opozarjajo, da se je povečalo tvegano pitje, kar pomeni opijanje z alkoholom. Zato smo v Združenju distributerjev in proizvajalcev alkoholnih pijač, katerega član je tudi Pernod Ricard Slovenija, v sodelovanju s strokovnjaki za vzgojo FamilyLab Slovenija zasnovali program »Trezno o alkoholu«. Osredotočili smo se na mlade v starosti od 12 do 14 let, torej še preden začnejo uživati alkohol, da bi jim pomagali prepoznavati tvegane situacije in da bodo znali poskrbeti zase ter za prijatelje.

Projekt smo v letošnjem letu izvedli v štirih osnovnih šolah v Ljubljani, Mariboru, Kopru in Ljutomeru. Poleg mladostnikov smo nagovorili tudi njihove starše in učitelje. Strokovnjaki FamilyLab Slovenija so staršem in učiteljem predstavili vpliv alkohola na organizem mladostnikov, pomen samospoštovanja in način, kako se z najstniki pogovarjati o alkoholu. Učenci 7. in 8. razredov pa so sodelovali na izkustvenih delavnicah, kjer so s strokovnjaki za vzgojo FamilyLab Slovenija igrali vloge in izvajali praktične vaje na temo spoštovanja ter osebne odgovornosti.

Odziv vseh sodelujočih – mladostnikov, njihovih staršev in učiteljev – je bil odličen, zato bomo prihodnje nadaljevali z izvajanjem programa. Zadovoljni smo, ker smo s projektom prispevali k spodbujanju odgovorne drže do alkohola, kar je bil tudi osnovni namen projekta.

Oglejte si zloženko o družbeni odgovornosti s klikom na spodnjo sliko

OPOLNOMOČENJE ZAPOSLENIH

Za zaposlene organiziramo redna srečanja, ki so namenjena seznanjanju s praksami in z dejavnostmi Skupine Pernod Ricard na področju družbene odgovornosti. Kot ambasadorji odgovornega pitja zaposleni sodelujemo pri ozaveščanju mladih in voznikov. Vsako leto pa se pridružimo tudi globalni pobudi »Responsib'ALL Day«.

Zaposleni smo tudi mentorji. Vsak od nas v svojem okolju spodbuja in usmerja svoje bližnje, prijatelje ter znance pri odgovornem pitju. Z alkoholnimi pijačami se srečujemo v vsakdanjih življenjskih situacijah, saj jih pogosto uživamo ob druženjih in praznovanjih. Poskrbeti želimo, da se tudi naši bližnji, prijatelji in znanci zavedajo težav, ki jih lahko prinese prekomerno uživanje ali celo zloraba alkoholnih pijač. Zmerno in varno pitje je tisto, ki bo poskrbelo za lepe spomine na naša druženja in praznovanja.

Na fotografiji: Zaposleni kot ambasadorji odgovornega pitja spodbujamo in usmerjamo naše bližnje in partnerje.


SPODBUJANJE ODGOVORNEGA PITJA

Alkoholne pijače so že več tisočletij del našega življenja in kulture. Če jih uživamo odgovorno in v zmerni količini, lahko okrepijo občutek svečanosti in prazničnosti dogodkov, ki jih proslavimo z zdravico. Odgovorno pitje je lahko del sproščenega in prijetnega druženja.

V akcijah ozaveščanja o odgovornem pitju se osredotočamo na mlade, nosečnice in voznike. Pripravili smo zloženko »Alkohol pod kontrolo«, v kateri so predstavljene smernice o odgovorni rabi alkohola. Sami ali v sodelovanju s partnerji izvajamo projekte, ki odvračajo voznike od vožnje pod vplivom alkohola. Mlade pa spodbujamo k odgovorni zabavi ob zmernem uživanju alkoholnih pijač.

Poglej si publikacijo: "ALKOHOL POD KONTROLO" >>>

Mobilna aplikacija »Wise Drinking«

S pomočjo mobilne aplikacije vsakdo lahko vodi dnevnik pitja, aplikacija pa mu pove, kdaj lahko sede za volan. Na sproščen način odgovarja tudi na številna druga vprašanja, ki si jih zastavljajo ljudje, ki so uživali alkoholne pijače, pa vseeno razmišljajo o tem, da bi sedli za volan. Podatki, ki jih omogoča mobilna aplikacija, sicer niso tako zanesljivi kot testi alkoholiziranosti. Prispeva pa k večji ozaveščenosti voznikov, naj ob prekomernem uživanju alkohola ne sedejo za volan.

Več o aplikaciji >>>

Odgovorno zabavanje

V sodelovanju s študentsko organizacijo Erasmus Student Network je Pernod Ricard zasnoval program za odgovorno zabavanje »Responsible Party«, s katerim si v številnih evropskih državah prizadeva povečati ozaveščenost študentov na izmenjavi o vprašanjih, povezanih z odgovornim pitjem alkohola. V program je bilo vključenih več kot 175.000 študentov, od tega okoli 3.600 domačih in tujih študentov v Sloveniji.


VAROVANJE OKOLJA

V Sloveniji Pernod Ricard nima proizvodnih obratov ali pridelovalnih površin. Zato se naša skrb za okolje predvsem na zmanjševanje našega vpliva na okolje, ki je povezano z delom zaposlenih v pisarni in na terenu po Sloveniji.

Na fotografiji: Naši sodelavci za obiskovanje partnerjev v središču Ljubljane uporabljajo mestna kolesa Bicikelj.

SKUPNOST IN PARTNERJI

Za naše partnerje in ljubitelje alkoholnih pijač organiziramo izobraževanja, ki so namenjena spodbujanju odgovornega pitja. Seznanimo jih s splošnimi dejstvi in podatki o alkoholnih pijačah ter vplivu uživanja alkohola na naše psihofizične sposobnosti. V okviru izobraževanj naše partnerje ozaveščamo tudi o vplivu uživanja alkoholnih pijač na mlade. Raziskave kažejo na pogosto uživanje alkohola v najstniških letih. Zato je pomembno, da se mladi že v najstniških letih zavedajo posledic pitja in pomena odgovornega uživanja alkohola.

Zaposleni v družbi Pernod Ricard Slovenija se odzivamo tudi prošnjam študentom za mentorstva pri pripravi diplomskih in seminarskih nalog.

Na fotografiji: Za naše partnerje organiziramo izobraževanja, na katerih govorimo tudi o odgovornem pitju alkoholnih pijač.

Zadnje dodano

22.3.2024

Pernod Ricard predstavlja novo digitalno kampanjo za svojo vodilno pobudo odgovornega pitja: Pijte več vode

Preberi več

4.3.2024

Pernod Ricard se pridružuje Svetovnemu poslovnemu svetu za trajnostni razvoj

Preberi več

21.2.2024

Pernod Ricard napoveduje novo upravljanje trajnosti in odgovornosti

Preberi več